climate action
Hoe kan de Willem de Kooning Academie (WDKA) niet alleen een plek zijn voor menselijke creativiteit, maar ook voor het welzijn van al het leven—menselijk én niet-menselijk? Een duurzame toekomst vraagt om een radicaal andere manier van denken en organiseren.

Strategisch toekomstdenken
Community building / eventorganisatie
Systeemverandering in onderwijs
Duurzaamheidsvisie




verduurzamen van de WDKA
De huidige onderwijssystemen zijn nog te vaak gericht op menselijke belangen, terwijl de impact op ecosystemen en niet-menselijk leven nauwelijks wordt meegewogen. Zoöp biedt een vernieuwend model waarin de stem van niet-menselijk leven wordt vertegenwoordigd binnen organisaties. Dit model kan een cruciale rol spelen in het verduurzamen van onderwijs en het vormgeven van een toekomst waarin álle leven telt.


De Willem de Kooning Academie
omvormen tot een Zoöp



De Willem de Kooning Academie omvormen tot een Zoöp: een organisatie waarin de belangen van de natuur structureel worden meegenomen in beleid en besluitvorming. 

Dit betekent:
  • Een Speaker for the Living in het bestuur, die opkomt voor de belangen van niet-menselijk leven.
  • Het herzien van de manier waarop de academie haar gebouwen en grondstoffen gebruikt, zoals energie, water en gas.
  • Onderwijs ontwikkelen dat niet alleen duurzame creativiteit stimuleert, maar ook een positieve impact heeft op ecosystemen.

DE EERSTE STAP
Door een open gesprek en event te organiseren, hebben we het eerste zaadje geplant richting een duurzame en invloedrijke toekomst voor de WDKA. Dit event stond in het teken van:

Collectieve samenwerking. Hoe werken we samen aan een duurzame academie? Gedeelde waarden. Denk aan wederzijdse steun, vertrouwen, dankbaarheid en een meervoudig perspectief op duurzaamheid. Leren van de natuur. Een regeneratieve economie bouwen, waarin de natuur een volwaardige rol speelt.