Lekker Druk



Druk zijn lijkt de norm. Vraag iemand hoe het gaat en de kans is groot dat je hoort: "Goed, lekker druk!" Maar waarom benadrukken we zo graag hoe druk we zijn? En wat zegt dat over ons zelfbeeld en onze sociale dynamiek?

Graduation Project cum laude dutchdesigndaily.com

Conceptontwikkeling
Interactieve installatie
Sociaal-psychologisch onderzoek
Storytelling en ruimte-ervaring





Drukte als masker
Uit observaties en gesprekken bleek dat 'druk zijn' vaak meer is dan een feit—het is een statement. Een manier om waarde te tonen, verwachtingen te managen of sociale goedkeuring te krijgen. Sommige mensen creëren zelfs bewust de illusie van drukte: snel een laptop openslaan als je huisgenoot thuiskomt of zeggen dat je een weekend weg bent om verplichtingen te ontwijken. Dit mechanisme deed denken aan een voorstelling: een act waarin we sociale maskers dragen.


Als mijn huisgenoot thuis komt, pak ik snel mijn laptop zodat het lijkt alsof ik nog hard aan het werk ben.


Lekker Druk! is een theatrale installatie die bezoekers fysiek confronteert met sociale druk. Geïnspireerd door de wereld van theater en circus, neemt de ervaring je mee door vier gordijnen, elk met een confronterende uitspraak. Terwijl je verder loopt, komen de muren dichterbij—een voelbare metafoor voor de onzichtbare druk en stress die zich in het dagelijks leven opstapelt.

De reis eindigt bij een lachspiegel, met de vraag: "Hoe vervormt druk jouw leven?" Stemmen aan beide kanten fluisteren prikkelende vragen, die je uitdagen om verder na te denken. Op de weg terug wordt de ruimte langzaam breder, waardoor je letterlijk en figuurlijk meer ademruimte krijgt om je eigen patronen te herkennen en te doorbreken.




Lekker druk

De ervaring zet bezoekers aan het denken over hun eigen sociale maskers en de onbewuste patronen die drukte in stand houden. De ervaring nodigt uit om even stil te staan, de act te doorbreken—en misschien zelfs om een ander antwoord te geven op de vraag: Hoe gaat het? De ervaring zet bezoekers aan het denken over hun eigen sociale maskers en de onbewuste patronen die drukte in stand houden. De ervaring nodigt uit om even stil te staan, de act te doorbreken—en misschien zelfs om een ander antwoord te geven op de vraag: Hoe gaat het?