Lekker Druk! is an experience that invites you to explore the deeper layers of your busy life.


Het begon allemaal met een alledaagse begroeting: “Hoe gaat het?” Vaak is het antwoord ‘lekker druk!’ of een opsomming van taken waar men mee bezig is. Dit zette me aan het denken over wat ‘lekker druk’ eigenlijk betekent. Het lijkt erop dat mensen hiermee hun waarde willen tonen, erkenning willen krijgen, en zo hun waarde willen bewijzen.

Ik observeerde wat er achter deze alledaagse begroeting schuilging en hoorde uitspraken als: "Ik ben zo druk dat ik maar zeg dat ik het weekend weg ben, dan kunnen ze niks van me verwachten," of "Als mijn huisgenoot thuiskomt, pak ik snel mijn laptop zodat het lijkt alsof ik nog hard aan het werk ben." Deze observaties deden me denken aan het spektakel, de sociale maskers die we voorhouden, de schijn en de act.

Door theatrale elementen te integreren, belicht ik in mijn project de verschillende maskers en rollen die we aannemen, en benadruk ik het verschil tussen onze echte identiteit en sociale persona. De ervaring bestaat uit vier gordijnen, elk met een eigen uitspraak. Naarmate je dieper de installatie binnengaat, word je uitgedaagd om je eigen sociale maskers en interne druk onder de loep te nemen. De muren komen geleidelijk dichterbij, wat symbool staat voor hoe druk en stress zich onopgemerkt in ons leven opbouwen. Dit zie je namelijk niet vanaf de buitenkant. Na het laatste gordijn word je geconfronteerd met jezelf in een lachspiegel, met de vraag: "Hoe vervormt druk jouw leven?" Geluiden aan beide kanten stellen vragen om je te triggeren over dit onderwerp na te denken. Na deze confrontatie word je gedwongen om dezelfde route te volgen, waarbij je geleidelijk meer ruimte krijgt - zowel letterlijk als figuurlijk - om over dit onderwerp na te denken. 

De individuele ervaring zorgt ervoor dat elke bezoeker diep en persoonlijk in contact komt met de installatie, wat leidt tot een meer diepgaande en introspectieve confrontatie met hun eigen sociale maskers en interne druk, vrij van externe invloeden.

Druk erop of druk eronder?